Rammer og falske begrunnelser

Denne tegneseriestripen av Scott Adams beskriver to teknikker som brukes ofte i kommunikasjon.

Den første er såkalt “framing” eller å lage rammene (vinklingen) som heter på norsk. Det betyr at dersom du er først ute så legger du rammene for hva diskusjonene eller informasjonen skal fokusere på. De andre vil da argumentere og handle ut fra disse rammene. Ofte ser vi dette i aviser der en artikkel er vinklet på en spesiell måte og kommentarfeltet (responsen på artikkelen) helt klart er svært påvirket av rammene. Det er stor forskjell på en artikkel med tittelen: “Megabonus for sjefene i firma X” og “Firma X øker omsetningen – stor bonus til de ansatte.” Begge deler er sant og begge artikler kan ellers være ganske like. Det er vinklingen eller framingingen i starten som sette agenda.

Den andre er såkalte falske begrunnelser. Falske begrunnelser er grunner som ikke er reelle. Det betyr ikke at de de ikke er effektive i kommunikasjonssammenheng. Den kjente forfatteren Caldini skriver i sin bok om et eksperiment der de forsøkte å snike i køen ved å be personene foran i køen om å få gå først. Det var liten forskjell på etikken i begrunnelsen. For eksempel en begrunnelse som “Jeg må rekke bussen for å hente i barnehagen, kunne jeg få gått først.” og “Jeg har blå bukser, kan jeg gå foran deg i køen?” (kanskje ikke de beste eksempler, men du forstår poenget. Det er å gi en begrunnelse som er det viktigste ikke hva begrunnelsen er. Den kan være direkte latterlig.


Dilbert av Scott Adams

Dette er en humoristisk avisstripe. Mange vil derfor tro at den er overdrevet. Det er den kanskje litte grann, men den er nærmere sannheten enn du tror. Folk vil “tro” på alt – ikke fordi de er dumme – men fordi begrunnelsen ikke i mange tilfeller er viktig for hvordan vi oppfatter ting.

Her må jeg presisere at begrunnelsen har betydning av utfallet av ting, men her snakker jeg altså om hvordan ting oppfattes (som er noe annet.)

I denne sammenheng trenger ikke begrunnelsen å være kredibel i det hele tatt. Det viktigste er at det gis en begrunnelse – uansett hva denne er.

Share this ArticleLike this article? Email it to a friend!

Email sent!