Hvordan du kan bruke trender i din bedrift!

Nå nærmer året 2020 seg slutten og for ett år det har vært. Annus horribilis – det kan vel ikke bli mye verre. Samtidig gir det store muligheter for den som klarer å utnytte trender og endringer i markedet.

Et verktøy din bedrift kan bruke er Google Trends. Det viser hva folk søker etter på Google i Norge, Verden og alle land i verden. Nederst i artikkelen ligger det link til Google Trends.

Hva trendet i Norge i 2020 og hva har det å si for deg?

Her ser vi året 2020 for Norge:

Ikke uventet er det Korona og USA – valget som står i fokus. Det er også interessant så se at vi i Norge også er opptatt av å kjøpe aksjer. Og vi vil slette Instagram kontoen vår!

Kundene sletter Instagram kontoen sin!

Så en trend er faktisk å slette Instagram! Så ikke den helt komme. Så har du et stort publikum på Instagram bør en prioritet være å finne ut hvor dine kunder har gått.

De unge bruker Insta som om det er Snap. De sletter poster etter noen dager.

Det er altså noe av forklaringen på at sletting av Instagram er blitt en greie. Ungdommen bruker Instagram som om det var Snapchat. De vil ha bilder fra øyeblikket og det som skjer nå. Det som er «gamle bilder» er blitt flaut og skal ikke ligge ute.

Korona, virus, masker og sosial distansering hvordan har det påvirket din bedrift?

Det er utvilsomt mange bedrifter som har blitt hardt rammet av karanteneregler og sosial distansering. Andre har opplevd en økning i kundemassen. Men la oss se mer på hva nordmenn og kvinner googlet i 2020.

Pinnebrød og bananbrød! Men hva betyr det?

Pinnebrød er den mest populære oppskriften. Det betyr at nordmenn har vært mye foran bålet i 2020. Så turer i skog og mark er en trend. Er dette relevant for din bedrift og en mulighet du kan utnytte? Det viser også at vi har mer fokus på det nære og lokale.

Hvordan du kan bruke Google Trends i din bransje.

Når du ser disse trendene så tenker du kanskje at det ikke er relevant for din bransje. Men ikke avvis Google Trends for raskt. For det første så ligger det atferdsendringer bak disse søkene som kanskje også kan være relevant for din bransje. Vi er mer hjemme, vi går mer turer i skog og mark. Vi har hjemmekontor og hjemmeskole. Vi er derfor blitt mer digitale fordi vi måtte. Dette er en underliggende trend i 2020 som ikke nødvendigvis blir borte med koronaen.

Spørsmål du kan stille deg er om det blir mer hjemmekontor også etter koronaen. Vil flere bo i store hus på landet i stedet for trangt og dyrt i byen?

Den med høyeste inntekt på Voss i 2020 tjente over 55 millioner og har hjemmekontor!

Vossingen Njal Karevoll er utvikler (programmerer) og jobber fra Vossevangen på hjemmekontor. Utklipp fra E24.no

Så prøv å finne atferds og holdningsendringer som ligger bak søkene.

Kan du forberede din bedrift og dine ansatte på nye tider eller trygge de på at jobben ikke forsvinner? Folk er tydeligvis nervøse for arbeidsplassen og pengene sine.

Google Trends viser oss at verden og arbeidsmarkedet føles mer utrygt nå. Er du proaktiv bruker du denne informasjonen til å tilrettelegge for å beholde gode ansatte eller hjelpe de videre dersom det er alternativet.

Google det kundene dine googler med Google Trends.

Under er et eksempel på å bruke Google Trends.

Her ser vi at «hjemmekontor» fikk en bratt vekst i antall søk i mars og har topper hver gang myndighetene kommer med nye anbefalinger.

Du kan selvsagt søke på ord og utrykk som er vanlig i din bransje. Hva er populært og hva er mindre populært? Bruker du de samme ord og utrykkene som din kunde bruker eller bruker du faguttrykk?

Et eksempel jeg har brukt i undervisningen er «søppelbøtte» som folk vanligvis sier og «avfallsspann» som er det bransjen bruker. Se forskjellen her! :

Forskjellen på å bruke feil ord i markedsføringen og på nettsiden din kan være stor. Bruk de ordene dine kunder googler.

Det er stor forskjell i dette eksempelet! Min erfaring er at det også er stor forskjell fra bransje til bransje om dine kunder søker etter «bedrift», «firma» eller «selskap». Et klassisk eksempel her er tømrerfirma. Folk søker ikke på google etter tømrerfirma – de søker etter snekker! Så bruker du ordet «tømrerbedrift» får du færre kunder fra Google enn om du bruker «snekkerfirma».

Bruk ikke ord og utrykk som kundene dine ikke bruker.

Vi ser også på søkeordet «søppelbøtte» at det er ikke er like mye søkt over hele året. Det er tydelig at det er en stor topp i august. Hva det skyldes aner jeg ikke, men det vet kanskje du.

Du bør sjekke de mest googlede ordene i din bransje og se når kunden søker etter deg.

Kjetil Korsveien – Faglærer i Digital Markedsføring.

Dette er et veldig godt tips for å planlegge når du skal gjøre markedsaktiviteter. Jeg går ut fra at du, som de fleste, ikke har et ubegrenset markedsbudsjett. Da må du sette inn støtet når det gjelder.

Google Trends kan spare både tid og penger og gi deg flere kunder.

Som du har sett i eksemplene over kan Google Trends spare deg både tid og penger og øke inntektene dine. Bruker du Google Trends så følger du med på markedet og hva som skjer. Du har sikkert hørt om Big Data. Dette er gratis Big Data for din bedrift. Så bruk det slik at du sparer kostnader og øker dine inntekter.


Kjetil Korsveien – Faglærer i Digital Markedsføring på Noroff, Mastergrad i Markedsføring fra BI, og lederutdanning fra Forsvaret.

Legg igjen en kommentar

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Share this ArticleLike this article? Email it to a friend!

Email sent!