Hva er søkemotoroptimalisering og hvordan kan det bidra til at nettsiden din rangerer høyere på Google søk?

Søkemotoroptimalisering er i følge Wikipedia prosessen med “å øke kvantiteten og kvaliteten på trafikk eller besøk til nettsiden fra søkemotorer”.

Den største søkemotoren er Google. Den nest største er YouTube. Det finnes en rekke andre søkemotorer som Microsoft sin Bing eller DuckDuckGo som er en søkemotor som lover å ikke spore deg. I Norge har Google, som også eier YouTube, ca 85% av søkemarkedet. Det er derfor mest hensiktsmessig å konsentrere ressursene om å søkemotoroptimalisere for Google søk.

Hvordan søkemotoroptimalisering SEO blir brukt.

Søkemotoroptimalisering blir brukt i digital markedsføring som en komponent i markedsføringen for å øke antall besøkende til en nettside.

Hensikten med søkemotoroptimalisering er å få nettsiden høyest mulig opp på søkeresultatet i søkemotoren til brukeren eller kunden når denne søker etter ditt produkt eller tjeneste. Dette gjøres gjennom ulike tiltak på nettsiden som gjør at Google rangerer høyere på søk.

Søkemotoroptimalisering er såkalt organisk trafikk. Det vil si at det er ubetalt og ikke heller direkte. Eksempel på betalt trafikk er besøk til nettsiden som kommer fra annonser som for eksempel Google Ads eller Facebook annonser. Direkte trafikk er besøk som kommer fra at den besøkende taster inn adressen eller URLn direkte i sin nettleser.

Søkemotoroptimalisering blir som regel forkortet til SEO. SEO står for Search Engine Optimization. Det betyr å tilrettelegge innholdet på siden slik at søkemotorer som Google klarer å indeksere siden og innholdet på rett måte slik at brukeren og kunden.

Hva legger Google vekt på når de rangerer sider?

Google har en algoritme som bestemmer hvilke resultater som kommer øverst på et søk. Det er ingen som vet nøyaktig hvordan denne algoritmen fungerer. Vi har allikevel noe data som viser hva som er viktig.

Google sier selv at kvalitet på siden er det som er viktigst. Det vil si at innholdet på siden din oppleves som relevant for brukeren. Relevans er derfor svært viktig.

Det andre som er er lagt vekt på er hvor hurtig siden vises for brukeren. Sider som lastes raskt inn på brukerens PC eller mobiltelefon vil rangere høyere enn en nettside som laster tregere. Hvor raskt din side lastes kan du sjekke på Google Pagespeed Insights.

En annen komponent i Googles algoritme er hvor mange andre nettsider som linker til din side. Hvis mange andre sider har linker til din side vil din side rangere høyere.

Google har et rankeringssystem for nettsider. Så nettsider Google anser for å ha høy kvalitet som linker til din nettside vil telle mer enn å ha tusenvis av nettsider med lav kvalitet som lenker til din side.

Er søkemotoroptimalisering gratis?

Ja – søkemotoroptimalisering er gratis. Kostnaden ved søkemotoroptimalisering er først og fremst i arbeidstimer til den som utfører arbeidet med å tilrettelegge siden for søkemotoroptimalisering. Dette kan være tidskrevende arbeid og er heller ikke en engangsjobb. Google endrer til stadighet sin søkealgoritme for å sikre brukeren mest mulig relevant treff på sine søk.

Søkemotoroptimalisering tar også tid for å vise resultater. Google indekserer nye sider og endringer på gamle sider ca hver 4-6 uke. I tillegg tar det tid å å se resultatet på din side. Hvor lang tid dette tar er avhengig av hvor mye trafikk du har på nettsiden din. Søkemotoroptimalisering bør derfor sees på som et pågående prosjekt uten sluttdato.


Kjetil Korsveien – Faglærer i Digital Markedsføring på Noroff, Mastergrad i Markedsføring fra BI, og lederutdanning fra Forsvaret.

Legg igjen en kommentar

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Share this ArticleLike this article? Email it to a friend!

Email sent!