Et enkelt tips som gjør at du skriver 80 prosent bedre tekst til nettsiden din!

Ballen ble sparket av gutten.

Denne setningen er passiv. Passive setninger blir også ofte lange. Lange tekster eller lange setninger er gjerne noe vi ønsker å unngå på nettsider. Årsaken er at lang tekst er vanskelig å lese på en skjerm.

Gutten sparket ballen.

Denne setningen er aktiv. Aktive setninger er som oftest kortere enn passive. De egner seg derfor bedre for nettsider fordi de er enklere å lese på en skjerm. Aldri undervurder hvor få som faktisk leser teksten din. De fleste leser kun overskrifter. En god tekst bør derfor inneholde overskrifter som får fram poenget i artikkelen eller bloggposten uten at leseren trenger å lese all teksten.

Begge setningene har samme betydning. Den eneste forskjellen er at i den første blir ballen utsatt for en passiv handling, mens i den andre foretar gutten en aktiv handling. Det er han som sparker ballen, ikke ballen som blir sparket.

Dersom du skriver aktive setninger framfor passive vil flere lese budskapet ditt.

Dette er det enkleste og mest effektive kommunikasjonstipset innenfor tekst. Skriv alltid aktive handlinger og teksten blir:

  • Lettere å lese.
  • Lettere å forstå.
  • Lettere å engasjere seg i.

Aktive setninger er gjerne kortere og mer presise enn passive. Det gjør det enklere for deg som forfatter tekst til en nettside, e-post eller en sms. Glem heller ikke aktivt språk når du skriver tekster til annonser eller på innlegg i sosiale medier.

Det beste med dette tipset er at du kan bruke det umiddelbart og over alt hvor du skriver. Effekten er også umiddelbar. Teksten din blir bedre. Enklere å forstå for leseren


Kjetil Korsveien – Faglærer i Digital Markedsføring på Noroff, Mastergrad i Markedsføring fra BI, og lederutdanning fra Forsvaret.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Share this ArticleLike this article? Email it to a friend!

Email sent!