Dale Carnegie – Hvordan få venner og påvirke folk. 24 enkle regler som vil forandre livet ditt.

Dale Carnegies klassiker fra 1936 handler om hvordan få viljen din gjennom å påvirke i stedet for å bruke makt. Boken kommer med en rekke prinsipper og læresetninger som vil være nyttig for alle. Spesielt om du jobber innen salg eller markedsføring. Hvis du vil lese hele boken på norsk så finner du den på biblioteket eller du kan kjøpe den på Ark ved å trykke på denne linken: https://www.ark.no/boker/Dale-Carnegie-Hvordan-vinne-venner-9788283111934

24 regler om hvordan du påvirker andre og får venner.

Ikke kritiser. Hvis du skal følge disse reglene så kan vi starte med den første og viktigste. Den er også den vanskeligste å følge. Det er veldig lett å kritisere noen i stedet for å oppmuntre dem til hva du ønsker at de skal gjøre. En enkel regel er:

Fortell andre hva du vil de skal gjøre, ikke fortell dem hva de skal slutte å gjøre.

Et enkelt eksempel fra barneoppdragelse er slik; i stedet for å si “Ikke løp rundt og skrik” så si “Sett deg ned og se i boken din.” Da gir du de en klar beskjed om ønsket oppførsel i stedet for å bare kritisere uønsket oppførsel. Det bør sies i en bestemt og litt kommanderende stemme uten at du er sint eller virker irritert.

“Kritikk er virkningsløst fordi det setter folk på defensiven, og gjør at de fokuserer på å forsvare seg selv. Kritikk er farlig, fordi den sårer folks stolthet, gjør at de føler seg uviktige, og bare gjør motstanden sterkere. ”

Dale Carnegie
 1. Gi ærlig og fortjent ros. Vær ærlig i rosen din. Smisking er lett gjennomskuelig.
 2. Se ting fra den andre personens synsvinkel. En sak har alltid to sider. Forsøk å forstå hvorfor den andre personen sier eller gjør den de gjør.
 3. Bli genuint interessert i andre mennesker. Vis interesse for det som interesserer den andre personen. Ikke snakk bare om deg og ditt.
 4. Smil. Smil aktiviserer en rekke psykologiske triggere og alt går bedre med et smil.
 5. Husk navn. Navnet til den andre personen er noe av det viktigste i livet deres.
 6. Vær en god lytter. Få andre til å snakke om seg og sitt. Det vil avsløre deres interesser og motivasjon.
 7. Få folk til å føle seg viktig. Alle liker å føle seg viktig og at de har innflytelse på sitt eget liv.
 8. Den eneste måten å vinne en diskusjon på er å unngå den. Folk endrer sjelden mening og i hvert fall om du argumenterer kraftig mot den.
 9. Vis respekt for den andre personens meninger. Folk har som regel gjennomtenkte meninger ut fra egen situasjon og erfaringer.
 10. Hvis du tar feil, innrøm det med en gang og på en empatisk måte. Har du gjort en feil så ei det. Rett opp feilen og gå videre. Det vil alltid styrke båndet mellom dere.
 11. Start alltid på en vennlig måte. Selv om du har berettiget kritikk så ikke start med en skyllebøtte. Start alltid med å empatisere.
 12. Få den andre personen til å si “ja, ja, ja” umiddelbart. Start alltid med spørsmål du vet den andre vil svare “ja” på.
 13. La den andre personen stå for mesteparten av snakkingen. La den andre personen snakke og led de heller inn på temaer som du ønsker ved å stille dem spørsmål.
 14. La den andre personen føle at ideen er hans. For det første er en idee lite verdt, det er gjennomføringen som teller. Så la gjerne andre tro at det var deres ide.
 15. Vær sympatisk ovenfor den andre personens ideer og ønsker. Prøv virkelig å forstå hvorfor den andre personen mener det er en god ide eller ønsker det de ønsker seg. Hva er den dypere grunnen?
 16. Appeller til de edlere motiver. I stedet for å argumentere for kortsiktig og raske personlige gevinster appeler til edle motiver som feks miljøet.
 17. Dramatiser ideene dine. Du må selge inn ideene dine. “its all a show” Folk liker underholdning og drømmer. Du må snakke” beyond the sale” hvordan blir verden dersom dette skjer.
 18. Vær indirekte når du påpeker andres feil. Ikke pek direkte på personen, men referer gjerne til andre som har vært i samme situasjon og hvorfor ting gikk feil.
 19. Still et spørsmål i stedet for å gi ordre. Det hjelper alltids å starte med “kan du være så snill å hjelpe meg med…”
 20. La ikke den andre personen tape ansikt. Æren og stoltheten er det viktigste vi har. Vi er sosiale dyr som lever i grupper.
 21. Ros den minste forbedring og en hver forbedring. La rosen være hjertelig og overstrømmende. Du må finne den minste lille ting i starten og gi ros for alle små ting som leder til det resultatet du ønsker.
 22. Gi den andre personen et godt rykte å leve opp til. Det sies at evig eies kun et dårlig rykte, men gjør du det motsatt skaper du forventninger som den andre personen ønsker å leve opp til.
 23. Bruk oppmuntring. Få feil til å se lette ut å korrigere. Om 100 år er alltid glemt. De fleste ting kan ordnes og er ingen stor krise. Som en kjent norsk psykolog sa “Folk må lære seg at de fleste ting i livet er en fis og ikke en atombombe.”
 24. Få den andre personen til å bli glad over ting du foreslår. Prøv å motivere personen for dine forlag slik at de blir glad for forslaget i stedet for å tvinge ting gjennom.

Det er ingen som klarer å holde alle reglene hele tiden, men pugg dem og lær dem ved å praktisere dem i hverdagen. De er så effektive at de til og med fungerer selv om du forteller personen at du bruker disse teknikkene på dem!


Så mange regler – så liten tid

Det er ingen som følger alle disse reglene. Skal jeg plukke ut noen som er veldig effektive og fine å starte med er det disse tre:

 1. Smil og få øyekontakt med folk. Det åpner flere dører enn du tror.
 2. Gi ærlig og fortjent ros.
 3. Vær en god lytter og la den andre stå for snakkingen.

Bonustips: Hvordan holde en samtale i gang i det uendelige og få folk til å like deg.

Dette er verdens enkleste teknikk for å holde en samtale i gang i evigheter. Den fungerer som regel på alle. Den kan anbefales enten du er skikkelig dårlig på small-talk eller du er en som dominerer en samtale alt for mye. Husk at snakker du for mye får ikke den andre komme til orde og de vil like deg mindre!

Denne teknikken lærte jeg av en av topplederne i Coca Cola i Norge fordi han sa at jeg snakket for mye. Her er den.

Gjenta siste ordet i setningen til den du snakker med som et spørsmål!

Et enkelt eksempel:

Christine: Ja, jeg har gått på BI.

Du: BI?

Christine: Ja, jeg studerte økonomi.

Du: Økonomi:

Christine: Ja, jeg hadde valget mellom økonomi og arkitekt og var i tvil om hva jeg skulle velge.

Du: Velge?

Du kan også gjenta siste del av en setning hvis det faller seg mer naturlig.

Da blir det slik:

Christine: Ja, jeg hadde valget mellom økonomi og arkitekt og var i tvil om hva jeg skulle velge.

Du: Du var i tvil om hva du skulle velge?


Kjetil Korsveien – Faglærer i Digital Markedsføring på Noroff, Mastergrad i Markedsføring fra BI, og lederutdanning fra Forsvaret

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Share this ArticleLike this article? Email it to a friend!

Email sent!